Κανονισμός Ανεξάρτητου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου: BIG

1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Προκηρύσσεται τουρνουά ποδοσφαίρου παλαιμάχων και μη ενεργών παικτών, με την επωνυμία «ΑΝΕΞAΡΤΗΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: BACK IN THE GAME» (Εν συντομία ΑΤΕΠ – BIG ή BIG). Ο μέγιστος αριθμός των συμμετεχουσών ομάδων ορίζεται στις 16. Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει τον Οκτώβριο 2015 ενώ η λήξη της τελικής φάσης των play-off θα γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2016.

2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Ισχύουν όλοι οι πιο πρόσφατοι κανονισμοί και διατάξεις του ποδοσφαίρου που ισχύουν στην FIFA. Εξαίρεση στους κανονισμούς είναι:
Α. Ο απαιτούμενος αριθμός παικτών μιας ομάδας για την έναρξη του αγώνα είναι εννέα 9 παίκτες.
Β. Η διάρκεια του αγώνα είναι 80 λεπτά.
Γ. Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει δηλωμένους μέχρι 18 παίκτες κατά την έναρξη του αγώνα.
Δ. Κάθε δηλωμένος παίκτης δικαιούται να αγωνιστεί στη διάρκεια του αγώνα. Από τη στιγμή που κάποιος παίκτης γίνει αλλαγή δεν δικαιούται να εισέλθει στον αγώνα ξανά.
Ε. Στη διοργάνωση ισχύει ειδικός πειθαρχικός κανονισμός (βλ. Παράγραφο 8).
ΣΤ. Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει δηλωμένους μέχρι και 25 παίκτες σε μια αγωνιστική περίοδο.

3. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Το ΑΤΕΠ – BIG θα διεξαχθεί στην εξής αγωνιστική κατηγορία:
1. Ανδρών 11 x 11

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

4.1 Όριο ηλικίας - Ικανότητας
Δικαίωμα συμμετοχής στο ΑΤΕΠ – BIG έχουν αθλητές άνω των 17 ετών (γεν. 1998 και προγενέστερα) που δεν αγωνίζονται, ή έχουν αγωνιστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2015-2016) σε κάποιο επαγγελματικό ή επίσημο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των κατά τόπους ΕΠΣ ή της ΕΠΟ.
4.2 Πιστοποίηση Αθλητικής Ικανότητας.
Κάθε αθλητής του ΑΤΕΠ – BIG πρέπει να είναι ιατρικά πιστοποιημένος πως μπορεί να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Η πιστοποίηση κάθε αθλητή γίνεται με υπογραφή και σφραγίδα Ιατρού Καρδιολόγου ή Ειδικού παθολόγου στο πίσω μέρος του Ατομικού Δελτίου Συμμετοχής του. Η διοργάνωση μπορεί, για την διευκόλυνση των ομάδων, να μεριμνήσει για την διοργάνωση ομαδικής ιατρικής εξέτασης και πιστοποίησης. Κανένας αθλητής του ΑΤΕΠ – BIG που δεν έχει λάβει ιατρική πιστοποίηση για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεν μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες της διοργάνωσης.

5. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Η εγγραφή των αθλητών γίνεται με την εξής διαδικασία:

  • Είσοδος στην ιστοσελίδα backinthegame.gr.
  • Επιλογή της Ενότητας Ποδόσφαιρο
  • Είσοδος στην ενότητα: «Εγγραφή».
  • Συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων ανά παίκτη ή ομάδα.
  • Καταχώρηση ηλεκτρονικής φωτογραφίας ανά παίκτη (λήψη φωτογραφίας από το στήθος και πάνω με μονόχρωμο φόντο)

Με τα στοιχεία αυτά η διοργάνωση του ΑΤΕΠ – BIG θα εκδώσει Ατομικό Δελτίο Συμμετοχής για κάθε αθλητή της ομάδας. Η συμμετοχή ενός αθλητή σε αγώνα θα επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση του παραπάνω δελτίου από τον αρχηγό της ομάδας στο διαιτητή του αγώνα. Για την παράδοση ατομικού δελτίου συμμετοχής σε αθλητή
απαιτείται, στην πρώτη μόνο συμμετοχή του αθλητή, επίδειξη επίσημου εγγράφου που πιστοποιεί την ταυτότητα του.

6. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι αγώνες θα γίνονται τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μετά τις 12:00.

Το χρονοδιάγραμμα των γύρων και των τελικών του πρωταθλήματος έχει ως εξής:

  • Α’ Γύρος: Οκτώβριος 2015 – Μάρτιος 2016
  • Β’ Γύρος: Μάρτιος 2016 – Μάιος 2016
  • Φάση των Play Off: Μάιος 2016 Τελικοί: Ιούνιος 2016

7. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Το ΑΤΕΠ – BIG θα διεξαχθεί στα πρότυπα πρωταθλήματος δύο ομίλων με δύο γύρους αγώνων. Μετά την πρώτη φάση των ομίλων ακολουθεί κατάταξη των ομάδων σε 2 κατηγορίες δυναμικότητας και κατάρτιση νέων ομίλων. Και στη νέα αυτή φάση θα διεξαχθούν 2 γύροι αγώνων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει φάση play-off με αγώνες μπαράζ μεταξύ των ομάδων και τελικοί αγώνες για την ανάδειξή του Νικητή κάθε αγωνιστικής κατηγορίας του ΑΤΕΠ – BIG.

7.1 Απονομή βαθμών
Η βαθμολόγηση των ομάδων μετά από κάθε αγωνιστική θα γίνεται σύμφωνα με τον εξής κανόνα: Νίκη: 3 βαθμοί, Ισοπαλία: 1 Βαθμός, Ήττα: 0 βαθμοί, Μηδενισμός: 0 βαθμοί
7.2 Ισοβαθμία
Σε περίπτωση ισοβαθμίας μεταξύ 2 ή περισσοτέρων ομάδων θα λαμβάνονται υπόψη τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Η ομάδα που θα έχει τις περισσότερες νίκες στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν θα υπερισχύει στην ισοβαθμία και θα καταλαμβάνει υψηλότερη θέση στον πίνακα κατάταξης. Σε περίπτωση που 2 ή περισσότερες ομάδες έχουν τον ίδιο αριθμό νικών τότε σαν κριτήριο θα λαμβάνεται η διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες. Η ομάδα με την καλύτερη επίδοση θα καταλαμβάνει υψηλότερη θέση. Σε περίπτωση εκ νέου ισοβαθμίας θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική διαφορά τερμάτων κάθε ομάδας. Η ομάδα με την καλύτερη διαφορά θα καταλαμβάνει υψηλότερη θέση.
7.3 Τελική Κατάταξη
Νικήτρια του ΑΤΕΠ – BIG θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα νικήσει στον Tελικό του ΑΤΕΠ - ΒΙG. Για τις ομάδες που θα αποκλειστούν από τον ημιτελικό προβλέπεται αγώνας κατάταξης 3-4. Οι ομάδες του Final Four θα προκύψουν μετά από διαδικασία Play-Off σε κάθε όμιλο δυναμικότητας, στο τέλος της Β’ Φάσης του πρωταθλήματος. Τα Play-Off για κάθε κατηγορία δυναμικότητας θα διεξαχθούν με τον ακόλουθο τρόπο:
Θα ακολουθήσει ειδική συμπληρωματική προκήρυξη μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών.

 

8. ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Στο BIG προβλέπονται όλοι οι πειθαρχικοί κανονισμοί της FΙFA. Επιπροσθέτως ισχύουν οι παρακάτω ειδικοί κανόνες που δεν επιδέχονται έφεση και επιβάλλονται αυτόματα από τον διοργανωτή του BIG:
Παράπτωμα Π1
Αποβολή αθλητή λόγω συμπεριφοράς (π.χ. Συμπλοκή ή εξύβριση με αντίπαλο Παίκτη ή Διαιτητή ή Επόπτη, χτύπημα εκτός φάσης κτλ).
Ποινή: Αποκλεισμός του αθλητή στους 3 επόμενους αγώνες της ομάδας του.
Παράπτωμα Π2
Δεύτερη αποβολή αθλητή λόγω του Παραπτώματος Π1.
Ποινή: Αποβολή του αθλητή από το πρωτάθλημα.
Παράπτωμα Π3
Αποβολή αθλητή λόγω αντιαθλητικού παιχνιδιού (απευθείας κόκκινη λόγω τελευταίου παίκτη, 2 κίτρινες για σκληρά φάουλ κτλ).
Ποινή: Αποκλεισμός του αθλητή σε έναν από τους επόμενους δύο αγώνες της ομάδα του (επιλέγει ο αρχηγός της ομάδας σε ποιόν).
Παράπτωμα Π4
Συμπλοκή μεταξύ ομάδων που προκαλεί οριστική διακοπή του αγώνα.
Ποινή: Μηδενισμός των ομάδων στον συγκεκριμένο αγώνα και αφαίρεση 3 βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα.
Παράπτωμα Π5
Μη προσέλευση ομάδας (9 παίκτες και άνω) σε αγώνα χωρίς έγκαιρη ενημέρωση (μια αγωνιστική νωρίτερα).
Ποινή: Επιβάρυνση της ομάδας με το χρηματικό κόστος συμμετοχής και των δύο ομάδων και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.
Παράπτωμα Π6
Χρησιμοποίηση αντικανονικού αθλητή.
Ποινή: Αφαίρεση της μισής χρηματικής εγγύησης και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.
Παράπτωμα Π7
Επαναλαμβανόμενη χρησιμοποίηση αντικανονικού αθλητή.
Ποινή: Αφαίρεση όλης της χρηματικής εγγύησης και αποβολή της ομάδας από το τουρνουά.
Παράπτωμα Π8
Ηθελημένη φθορά / καταστροφή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γηπέδου.
Ποινή: Αφαίρεση μέρους ή όλης της χρηματικής εγγύησης για αποκατάσταση των φθορών και μια αγωνιστική αποκλεισμός του υπαίτιου/ των υπαίτιων.
Παράπτωμα Π9
Απώλεια-Αφαίρεση αντικειμένων αξίας του γηπέδου.
Αφαίρεση μέρους ή όλης της χρηματικής εγγύησης (ισομερώς, και από τις δύο ομάδες που αγωνίστηκαν τελευταίες πριν την απώλεια) για την αποκατάστασή της.
Παράπτωμα Π10
Σκόπιμη Ήττα – Διακωμώδηση του αθλήματος.
Ποινή: Ήττα της ομάδας στον αγώνα αυτό με σκορ 3-0 και αφαίρεση 1 βαθμού από το βαθμολογικό πίνακα.
Παράπτωμα Π11
Προσέλευση παίκτη στον αγώνα χωρίς την εμφάνιση της ομάδας.
Ποινή: Αποκλεισμός του παίκτη από το συγκεκριμένο αγώνα.
Παράπτωμα Π12
Προσέλευση ομάδας στον αγώνα χωρίς ομοιόμορφες εμφανίσεις.
Ποινή: Επιβάρυνση της ομάδας με το χρηματικό κόστος συμμετοχής και των δύο ομάδων και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.
Παράπτωμα Π13
Μη δήλωση ατομικού δελτίου συμμετοχής παίκτη στην γραμματεία πριν την έναρξη του αγώνα.
Ποινή: Αποκλεισμός του παίκτη στο συγκεκριμένο αγώνα.
Παράπτωμα Π14
Προσέλευση ομάδας χωρίς ατομικά δελτία συμμετοχής.
Ποινή: Επιβάρυνση της ομάδας με το χρηματικό κόστος συμμετοχής και των δύο ομάδων και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.
Παράπτωμα Π15
Απώλεια ατομικών δελτίων συμμετοχής.
Ποινή: Επανέκδοση των δελτίων με χρηματική επιβάρυνση 30 ευρώ.
Παράπτωμα Π16
Κάθε άλλη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος που δεν έχει προβλεφθεί παραπάνω.
Ποινή: Η ποινή αποφασίζεται κατά περίπτωση από τους εκπροσώπους της διοργάνωσης και ισχύει σε κάθε μετέπειτα επανάληψη του παραπτώματος αυτού.

9. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

9.1 Αγώνας
Κάθε αγώνας έχει χρηματική συμμετοχή 110 Ευρώ ανά ομάδα. Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται τα έξοδα χρήσης και καθαρισμού του γηπέδου, οι αμοιβές διαιτητών και εποπτών, όπως επίσης και η παροχή Α’ Βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού στον αγώνα, οι επικοινωνίες, η συντήρηση της ιστοσελίδας και η ενημέρωση των ομάδων για τα νέα του Πρωταθλήματος (στατιστικές, κατατάξεις κ.α.). Μέσα στις παραπάνω παροχές περιλαμβάνεται επίσης και η χρήση μπαλών προθέρμανσης και αγώνα.
9.2 Χρηματική Εγγύηση
Κάθε ομάδα πρέπει κατά την εγγραφή της να καταβάλλει ποσόν εγγραφής 100 Ευρώ. Επίσης κάθε ομάδα πρέπει να δώσει εγγύηση ίση με το ποσόν της συμμετοχής ενός αγώνα. Τα χρήματα αυτά επιστρέφονται στο τέλος του Τουρνουά και εφόσον μια ομάδα αποφασίσει να φύγει από το BIG. Σε περίπτωση που η εγγύηση ή μέρος της αφαιρείται λόγω πειθαρχικού παραπτώματος της παραγράφου 7 η ομάδα που τιμωρείται οφείλει να καταβάλλει εκ νέου την εγγύηση, ή το μέρος που αφαιρέθηκε, την οποία θα λάβει κανονικά στο τέλος του Τουρνουά.
9.3 Καταστροφές Υλικού – Εγκαταστάσεων
Κάθε ομάδα πρέπει να σέβεται και να διατηρεί το υλικό που θα της διατεθεί καθώς και τις εγκαταστάσεις στην αρχική άριστη κατάστασή τους. Κάθε φθορά ή καταστροφή των ανωτέρω από μια ομάδα θα αποκαθίσταται με χρήση της χρηματικής εγγύησης που καταθέτει κάθε ομάδα στην αρχή του Τουρνουά. Αν το ποσό της αποκατάστασης υπερβαίνει την χρηματική εγγύηση τότε η ομάδα θα κληθεί να συμπληρώσει την διαφορά (βλ. Παράγραφο 7).
9.4 Ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτικά έξοδα – φυσικοθεραπείες
Κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στις ομάδες και την διοργάνωση μπορεί να εξασφαλιστεί σε κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, έναντι ενός λογικού αντιτίμου, ασφαλιστική κάλυψη για τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα και τις θεραπείες τραυματισμών που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια των αγώνων του BIG. Οι θεραπείες θα μπορούν να γίνουν στον γιατρό/φυσικοθεραπευτή της προτίμησης του κάθε τραυματία. Η επιλογή αυτής της ασφαλιστικής κάλυψης δεν είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή μιας ομάδας στο BIG. Οι όροι και οι συνθήκες της ασφαλιστικής κάλυψης θα παρουσιαστούν και θα συμφωνηθούν σε χρονικό διάστημα πριν την έναρξη του BIG.
9.5 Τήρηση αγωνιστικού προγράμματος
Το BIG θα επικοινωνήσει με όλες τις ομάδες και θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να φτιάξει ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που θα
εξυπηρετεί τις ειδικές επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις όλων των ομάδων. Το πρόγραμμα των αγωνιστικών είναι δεσμευτικό για κάθε ομάδα με την ανακοίνωση του, η οποία θα είναι έγκαιρη ώστε όλοι οι αθλητές να μπορούν να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Παρ’ όλα αυτά, αν για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών κοινωνικών υποχρεώσεων μια ομάδα αδυνατεί να παρουσιάσει τουλάχιστον 9 άτομα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα πρέπει να ενημερώσει το λιγότερο μια αγωνιστική νωρίτερα την διοργάνωση. Οι αγώνες που θα αναβληθούν για έναν τέτοιο εξαιρετικό λόγο θα αναπληρωθούν στο τέλος του γύρου στον οποίο ήταν προγραμματισμένο να γίνουν. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα μόνο μιας αναβολής ανά γύρο.
Αναβολή σε αγώνα που γίνεται εξ αναβολής δεν μπορεί να ζητηθεί από καμία ομάδα.

10. ΑΠΟΒΟΛΗ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ

Στην περίπτωση που λόγω πειθαρχικού παραπτώματος αποφασιστεί η αποβολή ομάδας από το BIG ή σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μια ομάδα αποσυρθεί τότε η διοργανώτρια αρχή θα αποφασίσει για την αντικατάσταση της ομάδας αυτής με μια από τις επιλαχούσες ή με συνέχιση του BIG με λιγότερη ομάδα.

11. ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Η διοργανώτρια αρχή του BIG διατηρεί την αποκλειστική ευθύνη και το προνόμιο λήψης της τελικής απόφασης για κάθε θέμα που σχετίζεται με την λειτουργία του BIG είτε αυτό έχει προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό είτε όχι. Αν και στην διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να συμβουλευτεί τις ομάδες, τους αθλητές, ή κάθε άλλο σχετικό παράγοντα, οι αποφάσεις που θα λαμβάνει θα είναι ανεξάρτητες, δεσμευτικές και υποχρεωτικές για κάθε ομάδα/αθλητή.
Η συμμετοχή στο BIG από οποιαδήποτε ομάδα ή οποιονδήποτε αθλητή προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή του κανόνα αυτού.